Blefaritt: Årsaker, symptomer og behandling

Mistenker du at du har fått blefaritt eller øyelokks betennelse? Her kan du lese mer om grunner og symptomer, samt hva du kan gjøre for å bli kvitt problemet.

Hva er blefaritt?

Blefaritt er en betennelse i øyelokkskanten. Mennesker i alle aldre kan rammes, men tilstanden er mest vanlig hos eldre og dem med tørr og sensitiv hud. Det finnes to forskjellige typer blefaritt – fremre blefaritt og bakre blefaritt. Symptomene er ofte like.

Symptomer på blefaritt

Vanlige symptomer på blefaritt er røde og hovne øyelokkskanter med puss, sammenklistrede øyne, svie, kløe og tørrhetsfølelse i øynene. Øynene kan også føles slitne og rennende, og man kan få økt lysømfintlighet og synsforstyrrelser. I mange tilfeller dannes det små skorper i øyevippene. Tilstanden kommer ofte snikende, og symptomene dukker gradvis opp. Det er ikke uvanlig at sykdomshistorien strekker seg uker eller måneder tilbake.

Årsaker til blefaritt

Det finnes flere grunner til at man får blefaritt. Ved bakre blefaritt, som er den vanligste formen, er de fettproduserende kjertlene (meibomske kjertler), som finnes i det øvre og nedre øyelokket, betent. Betennelsen skyldes ofte en tilstand som kalles Meibomian Gland Dysfunction (MGD).

Ved fremre blefaritt påvirker betennelsen i større grad huden rundt øyelokkenes kanter og området rundt bunnen av øyevippene. Fremre blefaritt skyldes bakterier i huden (stafylokokker), flass (seboreisk eksem) og hårsekkmidd (demodex).

Hva er Meibomian Gland Dysfunction?

For at øynene og hornhinnen skal ha det bra, trenger du en velfungerende tårefilm. Tårefilmen består av slim, væske og fett. Slimet fester tårefilmen mot hornhinnen, væsken tilfører næringsstoffer og syre, og fettet smører øyet og holder på væsken så den ikke fordamper.

Det viktige fettet kommer fra de meibomske kjertlene som sitter langs øyelokkskantene. Vi har omtrent 70 kjertler på hvert øye. De produserer en tyntflytende olje, som kalles lipider, og som legger seg ytterst på tårefilmen hver gang du blunker.

Noen ganger fungerer ikke de meibomske kjertlene som de skal. Man snakker da om en tilstand som kalles Meibomian Gland Dysfunction (MGD). MGD er svært vanlig, og det er den hyppigste årsaken til tørre øyne. MGD innebærer at man har en kronisk forstyrrelse i de meibomske kjertlene. Forstyrrelsen viser seg ofte som tette kjertler og kanaler, men det kan også innebære at de lipidene som kommer ut er av dårlig kvalitet.

Om en eller flere kjertler er tette i en lengre periode, produseres det mindre fett og til slutt kan kjertelen slutte helt å fungere. Uten den smørende oljen blir øynene og øyelokkskantene irriterte og betente, og det er denne tilstanden som kalles blefaritt. Ettersom MGD og blefaritt henger tett sammen, brukes iblant begrepene synonymt.

Noen er mer utsatt for å få MGD enn andre, men problemene kan oppstå og forsterkes av blant annet alder, hudsykdommer, hormonforandringer, legemidler, kosmetikk og hygieneprodukter.

Også livsstilsfaktorer som kosthold og røyking påvirker. I tillegg kan en del sykdommer som revmatisme, skjoldbrusksykdommer og diabetes føre til MGD. Har man MGD er det dessverre kronisk, men med riktig behandling kan man holde plagene i sjakk og forhindre at tilstanden forverres.

Hvordan diagnostiseres og behandles blefaritt?

Hvordan vet du om du har blefaritt og hvilke behandlingsalternativer finnes? Her kan du lese mer om diagnosen og hvilken behandling som gjør at du blir kvitt plagene.

 

Diagnosen blefaritt

Diagnosen blefaritt stilles av en øyespesialist etter nøye undersøkelser og vurdering av sykdomshistorien.

 

Kan man bli kvitt blefaritt?

Blefaritt skyldes ofte Meibomian Gland Dysfunction (MGD), og MGD kan ikke helbredes. Det finnes likevel flere behandlinger som reduserer eller fjerner symptomene helt. Blefaritt kan imidlertid ha flere årsaker, og det gjelder derfor å finne ut hva plagene skyldes for å kunne gi en effektiv behandling.

Behandling av blefaritt

Uansett hva blefaritten skyldes, består den første behandlingen alltid av rengjøring av øyelokkskantene og kjertlene. Varmebehandling, øyelokksmassasje og fukting av øyeoverflaten er også viktige ledd i behandlingen.

Behandlingsresultatet avhenger ofte av at pasienten er tålmodig og utholdende. Daglig rengjøring av øyelokkskantene er avgjørende for et vellykket resultat. Det kan også være aktuelt å bruke en konserveringsfri tåreerstatning eller en lipidspray for å lindre tørre øyne. Du bør dessuten unngå å bruke kontaktlinser og øyesminke når du har plager. Nedenfor går vi gjennom hvordan man behandler blefaritt.

1. Rengjøring av kjertler og øyelokkskanter

En viktig del av behandlingen av blefaritt består i å rengjøre kjertler og øyelokkskanter. På den måten fjerner du talg som har satt seg fast i kjertelporene, samt talg og hudflak som finnes på øyelokkskantene. Det er viktig at rengjøringen gjøres daglig og kontinuerlig, hvis ikke risikerer du at kjertlene blokkeres igjen.

Dersom du gjør dette, kan du forvente en forbedring av symptomene i løpet av tre til fire uker. Det finnes likevel en risiko for at plagene kommer tilbake raskt dersom behandlingen avsluttes for tidlig.

Tips: Unngå rengjøringsprodukter som inneholder tensider, slik som babysjampo. Disse produktene skader lipidlaget i tårefilmen og kan forverre problemene.

 

Slik gjør du:

Talgen i den tette kjertelen minner om smør, og den blir flytende hvis den varmes opp. For å gjøre behandlingen enklere, bør du derfor varme opp øyelokkskantene. Oppvarmingen kan skje på ulike måter, og du kan selv velge den måten du foretrekker:

  • Varme fuktige kompresser som legges over øynene i omtrent to minutter. Man bruker rene vaskekluter, som varmes opp raskt i mikrobølgeovnen eller ved hjelp av litt vann fra enn vannkoker.
    OBS: Vannet skal være varmt, men ikke kokende. Det skal ikke føles brennende mot øyelokkene.
  • Gelemasker som varmes enten i vannbad eller mikrobølgeovn. Disse får du blant annet kjøpt på velassorterte apotek eller hos en optiker. Fuktige bomullspads legges over øynene, og så legger du den varme masken over disse. La det virke i sju til ti minutter.
  • Etter oppvarming kan du massere det oppmykede fettet. Stryk gjentatte ganger lett med fingeren på det øvre og nedre øyelokket i horisontal retning.

 

Hvor ofte skal man rengjøre øyelokkskantene?

De første fire ukene bør du gjennomføre behandlingen både morgen og kveld, og så bør du merke en forbedring selv om plagene ikke har forsvunnet helt. Deretter kan du ofte redusere behandlingsfrekvensen til en gang per dag, men dersom plagene vedvarer eller forverres til tross for regelmessig og langvarig behandling, bør du sammen med en øyelege eller annet helsepersonell vurdere en annen form for behandling.

 

Hvilke rengjøringsprodukter skal man benytte?

Det kan være lurt å velge rengjøringsprodukter til øyelokkskanter sammen med legen. Det finnes blant annet lotion, væske, gel og engangsservietter. BlephaCura er et eksempel på en rengjøringsvæske som brukes ved blefaritt. Du kan lese mer om BlephaCura her.

 

2. Fukting av øyets overflate

En annen viktig del av behandlingen av blefaritt er å fukte overflaten av øynene igjen. Plagene kan lindres med tåreerstatningsmiddel. Det finnes flere ulike varianter du kan få kjøpt på apoteket eller hos optiker, og Tearsagain-produktene er noen eksempler. Inntil øyelokkskantene og tårefilmen har kommet seg, bør du bruke tåreerstatningsmiddel på dagen og mer tyktflytende løsninger som dråper, gel eller salve på natten.

 

Hjelper det alltid med rengjøring og fuktighet?

Rengjøring og fuktighet er i de fleste tilfeller nok, men noen ganger kan det være behov for kompletterende behandling med legemidler, slik som antibiotika eller kortisonpreparater.

 

Sammendrag

Blefaritt er en vanlig tilstand som ofte skyldes nedsatt funksjon i de Meibomske kjertlene. Du kan med relativt enkle metoder bli kvitt plagene eller får en langvarig lindring av symptomene. For å lykkes kreves det tålmodighet, og du må gjennomføre rengjøringsrutinene regelmessig. Dersom du vil vite mer om hvordan du kan bruke BlephaCura og Tearsagain for å lindre plagene, klikk her.

Hvilken Tearsagain skal jeg velge?

Tearsagain finnes i tre forskjellige varianter. Lipidspray som hindrer fordamping av væske. Øyedråper som tilfører væske, og BlephaCura som rengjør øyelokkantene og lindrer ved inflammasjon.