Årsaker til tørre øyne – hvorfor får man tørre øyne?

Hva er de vanligste grunnene til tørre øyne? Til å begynne med er det viktig å huske at det finnes mange grunner til tørre øyne. Det kan skyldes alt fra miljøet du befinner deg i til sykdommer, livsstil og medisinbruk.

Grunner til tørre øyne:

  • Alder: Mange får problemer med tørre øyne når de blir eldre. Dette skyldes at mengden tårevæske reduseres, og at denne får dårligere kvalitet med alderen.
  • Fysiske årsaker: Stopp eller forstyrrelse i tårekanalene eller i fettkjertlene samt sår eller arr under øyelokket eller i øyelokkskantene.
  • Menopause/overgangsalderen: Mange kvinner får tørre øyne i overgangsalderen på grunn av østrogenmangel.
  • Sykdommer: Tørre øyne kan også forårsakes av sykdommer, som Parkinson, diabetes, lupus, leddgikt og Sjøgrens syndrom.
  • Skjermbruk: Tørre øyne kan oppstå hvis du sitter for lenge foran datamaskinen. Da blunker vi sjeldnere, noe som gjør at øyet ikke smøres som det skal.

 

  • Miljø: Tørre øyne kan forårsakes av at man oppholder seg i tørt innemiljø og miljøer med klimaanlegg. Også varme, røykfulle og støvete omgivelser kan føre til tørre øyne.
  • Linser: Feil bruk av kontaktlinser eller langvarig linsebruk kan bidra til tørre øyne.
  • Kirurgi: Det finnes også eksempler på at øyelaserkirurgi eller kosmetisk øyekirurgi har forårsaket tørre øyne.
  • Vitaminmangel: Tørre øyne kan også skyldes A-vitaminmangel.

Hvordan fuktes øynene, og hvorfor blir de tørre?

En av de vanligste grunnene til at man får tørre øyne, er at øyets evne til å bevare fuktigheten er nedsatt. Dette kalles tårefilmdysfunksjon. For å forstå hvorfor øynene blir tørre, er det viktig å forstå hvordan øyet fungerer og holder på fuktigheten. Det er nemlig når dette ikke fungerer at vi får tørre øyne.

På øyets overflate ligger det et tynt lag bestående av væske, slim og fett. Dette laget kalles for tårefilm, og væsken inneholder blant annet salt, glukose og protein samt fett (lipider) som skilles ut fra ulike kjertler. Tårefilmen smører øyet, holder det fuktig og forhindrer uttørking.

Det ytterste laget av tårefilmen består av et mikroskopisk tynt lag av fettpartikler eller lipider og kalles lipidlaget. Lipidene produseres av fettkjertler (de såkalte meibomske kjertlene), som finnes i øyelokkskanten.

Hver gang du blunker, spres tårevæsken og lipidene over øyets overflate og blir til ny tårefilm. Tårefilmen hjelper øyet med å transportere bort rusk og sørger for at øyelokket kan gli lett over øynene. Tørre øyne oppstår når dette ikke fungerer som det skal, fordi tårefilmen er ødelagt eller i ubalanse. Når dette er tilfellet, frigjør øynene for mye fuktighet, noe som igjen fører til tørre øyne. For åtte av ti er dette grunnen til tørre øyne.

Hvor vanlig er det med tørre øyne?

Tørre øyne er relativt vanlig. Det antas at 10-20 prosent av befolkningen rammes en gang i løpet av livet. Tørre øyne er vanligere i den eldre delen av befolkningen, men også yngre kan få slike plager. Ikke minst de som jobber mye ved dataskjermen eller bruker kontaktlinser.

Mange flere har likevel symptomer på tørre øyne, slik som svie, kløe og røde øyne. Mellom 50 og 80 prosent av de som jobber ved en dataskjerm opplever noen av symptomene. I mange tilfeller får man bare mindre ubehag, men tørre øyne kan også være så smertefullt at det påvirker livskvaliteten.

Hvilken Tearsagain skal jeg velge?

Tearsagain finnes i tre forskjellige varianter. Lipidspray som hindrer fordamping av væske. Øyedråper som tilfører væske, og BlephaCura som rengjør øyelokkantene og lindrer ved inflammasjon.