Behandling av tørre øyne

Hva slags behandling finnes mot tørre øyne og hva gjør man for å bli kvitt plagene? En stor del av befolkningen har tørre øyne, og det kan være smertefullt, plagsomt og langvarig. Men heldigvis er det flere ting du kan gjøre selv for å bli kvitt plagene.

Behandlingsalternativ

Først og fremst er det viktig å huske at visse symptomer som kan oppstå ved tørre øyne, kan ha andre årsaker. Symptomer som kløe, røde øyne, svie og lysømfintlighet kan oppstå som følge av forandringer i ditt arbeids- og hjemmemiljø, allergier eller legemiddelbruk.

Dersom du vet at du har tørre øyne, og symptomene ikke skyldes eksterne faktorer, er det flere måter å behandle plagene på. Noen ganger vil man ha behov for behandling for å bli kvitt tørre øyne, men andre ganger kan det være nok å skifte miljø eller arbeidsmetode.

Dersom du har langvarige plager, kan det være lurt å besøke en øyeklinikk for å finne ut om du har tørre øyne og behøver behandling eller om det er noe annet som gjør at du har plagene.

Reseptfrie øyedråper eller øyespray

Dersom du har tørre øyne, skyldes det at øynene dine ikke klarer å bevare sin naturlige fuktighet. Det finnes da flere ulike reseptfrie produkter du kan prøve.

Vanlige øyedråper inneholder tåreerstatningsvæske og tilfører ganske enkelt væske til øynene. Dette kan lindre en stund, men for hele 80 prosent skyldes tørrheten at øyets ytre lag, som kalles lipidlaget, er skadet. Dette gjør at fuktighet siver ut, og da holder det ikke alltid med tåreerstatning som behandling.

Tearsagain lipidspray skiller seg fra andre øyedråper ved at den tilfører lipider til det skadede lipidlaget. På den måten motvirkes årsaken til tørre øyne. Lipider finnes naturlig i øyets tårer, og deres funksjon er blant annet å holde på fuktigheten. Du kan lese mer om hvordan dette fungerer her.

Behandling på øyeklinikk

Den beste behandlingen er selvfølgelig den som er tilpasset deg. Så dersom du har langvarige problemer med tørre øyne, kan du besøke en øyeklinikk for å finne en behandling som passer ut fra dine forutsetninger. Jo tidligere du får riktig behandling mot tørre øyne, desto bedre. Hvilken behandling som er best, avhenger altså av grunnen til at akkurat du har tørre øyne.

Bytt miljø og forandre livsstil

Dersom dine øyne føles trøtte og sandete i løpet av arbeidsdagen, kan du begynne med å se over ergonomien på arbeidsplassen din og hvor lenge du sitter foran skjermen. Øynene kan også påvirkes av såkalt visuelt stress, som kan oppstå som følge av blant annet skjermbruk, sterkt sollys og luftforurensning. Visuelt stress innebærer at øynene er overanstrengte og stressede, og akkurat som med annet stress bør du unngå situasjoner der stresset oppstår.

Nedenfor har vi samlet noen tips til hva du kan gjøre for å redusere plagene

  • Hvis du har kontorarbeid og arbeider lenge foran dataskjermen, er det viktig at du lar øynene hvile med jevne mellomrom. Et tips er at du hvert 20 minutt hviler øynene på noe som er minst 20 meter unna i 20 sekunder.
  • Hvis du bruker linser, er det viktig at du rengjør og oppbevarer dem i henhold til produsentens instruksjoner eller bruker endagslinser.
  • Sørg for å ha god belysning på arbeidsplassen din og beskytt mot direkte sollys og gjenskinn. Dersom øynene blendes av motlys, må de jobbe mer. Dette kan øke problemet med tørre øyne.

 

  • Hvis du føler deg tørr i øynene, kan det skyldes at du er dehydrert. Sørg derfor for at du drikker nok vann i løpet av dagen.
  • Hvil øynene og blunk ofte. Det kan kanskje høres ut som en selvfølge, men når vi fokuserer på en skjerm, blunker vi ikke like ofte som ellers. Det gjør at øyets overflate ikke fuktes og smøres av øyelokket, og dette kan føre til tørre øyne.
  • Bruk solbriller eller briller av god kvalitet for å beskytte øynene når det er vind eller sterkt sollys.

Behandling med Tearsagain

Tearsagain er en øyespray som inneholder lipider som er utvunnet av sojalecithin og vitamin A, vitamin E og vitamin B6 (Tearsagain Sensitive). Tearsagain lipidspray brukes for behandling av tørre øyne når det er behov for å tilføre ekstra lipider. Tearsagain sprayes mot et lett lukket øye. Åpne så øyet slik at middelet flyter utover tårefilmen, og lipidene hjelper til med å bevare fuktigheten i øyet slik at det ikke fordamper. Du kan lese mer om Tearsagain her.

Hvilken Tearsagain skal jeg velge?

Tearsagain finnes i tre forskjellige varianter. Lipidspray som hindrer fordamping av væske. Øyedråper som tilfører væske, og BlephaCura som rengjør øyelokkantene og lindrer ved inflammasjon.