Har du overanstrengte eller trøtte øyne?

Da er du ikke alene. I dag har trøtte og overanstrengte øyne nesten blitt en folkesykdom. Mange føler seg trøtte i øynene på slutten av arbeidsdagen, og dette påvirker selvfølgelig livskvaliteten. Grunnene er mange og vanskelige å unngå, men heldigvis finnes det ting du kan gjøre selv for å redusere plagene.

Hvorfor får man trøtte øyne?

Økt skjermbruk

En viktig, medvirkende årsak til at øynene blir overanstrengte er utstrakt bruk av skjermer. Studier viser at mellom 50 og 90 prosent av dem som jobber foran skjermer opplever noen av symptomene på overarbeidede øyne. Slitne øyne blir derfor noen ganger referert til som «dataøyne», «skjermøyne» eller Computer Vision Syndrome (CVS).

Og det er ikke så rart at øynene blir anstrengt. Ved langvarig skjermbruk, både med data, telefon og nettbrett, tvinges øynene til å fokusere på en liten overflate nærme øynene i lengre tid. Dette kan lett føre til overanstrengte øyne både hos barn og voksne.

 

Trøtte øyne er ofte tørre øyne

En annen vanlig grunn til at øynene føles trøtte og overanstrengte, er at de er tørre. Øyet mangler reseptorer for å registrere tørrhet, og derfor tolker vi i stedet tørre øyne som at de er slitne eller anstrengte. For åtte av ti personer med tørre øyne skyldes tørrheten at øynene ikke klarer å holde på sin naturlige fuktighet. For å lindre følelsen av tretthet i øynene, må vi hjelpe øyet å bevare fuktigheten ved å bruke spesialutviklede øyedråper og øyespray som Tearsagain. Du kan lese mer om hvordan Tearsagain lipidspray virker her.

Når får man trøtte øyne?

Det er vanlig å føle seg trøtt i øynene etter ferien, når skolen og jobben starter for fullt. Det er mange som lurer på hvorfor øynene føles så trøtte, selv om de ser tydelig og godt.

Mange opplever at øynene føles trøtte og anstrengte etter en lang stund foran en dataskjerm, og egentlig er ikke det så rart. Når vi bruker nærsyntheten, aktiviseres mange muskler i både øyet, ryggen og nakken. En uskarp skjerm øker dessuten spenningene i nakken, og derfor kan langvarig fokusering foran en skjem være anstrengende for øynene.

Det å kunne fokusere og se skarpt krever mye arbeid fra øyets muskler og synssystemet, spesielt når du skal lese på nært hold på mobilen eller datamaskinen. Derfor kan selv personer med bra syn ha problemer med trøtte øyne.

Symptomer på overanstrengte og trøtte øyne

Når øynene blir overanstrengte, oppstår det ulike symptomer. Øynene kan føles trøtte, sviende og tørre, og noen får dårlig synsstyrke og dobbeltsyn. Det er ikke uvanlig å få hodepine eller verk i nakke og skuldre fordi man spenner musklene i øyet, nakke og skuldre. Et annet vanlig symptom på overanstrengte øyne er verk rundt øynene og i pannen. Fellesbenevnelsen for alle disse symptomene er astenopiske lidelser.

I tillegg til at øynene kan føles trøtte, kan overanstrengte øyne gi følgende symptomer:

  • Irriterte øyne
  • Hodepine
  • Trøtte, sviende øyne eller øyne som klør
  • Vansker med å fokusere
  • Flimmer
  • Svimmelhet
  • Rennende øyne
  • Tørre øyne
  • Uklart syn eller tåkesyn
  • Økt lysømfintlighet

 

Er det grunn til å bekymre seg hvis man har trøtte øyne?

Selv om det kan være ubehagelig der og da, er plagene ved overanstrengte øyne som oftest forbigående Det er i de fleste tilfeller nok å bevege seg bort fra skjermen eller hvile øynene på en annen måte, så reduseres eller forsvinner symptomene.

I noen tilfeller kan likevel symptomene på overanstrengte øyne være resultatet av underliggende problemer. Dersom du mistenker dette, er det viktig å kontakte en øyeklinikk for å bli undersøkt.

Hva kan man gjøre med trøtte, anstrengte øyne?

Det enkle svaret er å la øynene hvile. Dette hjelper i de fleste tilfeller, men hvis du ofte føler deg trøtt i øynene og opplever sårhet, svie og kløe, kan det skyldes at øynene dine er tørre. Du kan da ha mangel på tårevæske eller feil sammensetning i tårevæsken, og hvis det er tilfellet an det hjelpe med øyedråper eller -spray som tilfører tårevæske og lipider.

 

Bruk lipidspray mot tørre øyne

Dersom øynene føles trøtte, skyldes det i mange tilfeller at de er tørre. Når øynene blir for tørre, øker øyets produksjon av tårevæske for å gjenopprette øyets naturlige fuktighet. Dette er helt normalt, og hvis alt fungerer som det skal, fuktes øyet på denne måten.

Men dersom tørrheten skyldes at øyet har problemer med å holde på fuktigheten, noe som er tilfellet for åtte av ti personer med tørre øyne, produserer øyet mer tårevæske enn det klarer å holde på. Dette skyldes at det ytre laget av øyet, som skal holde på fuktigheten, er skadet. Det dannes mikroskopiske sprekker i det såkalte lipidlaget, og tårevæsken lekker ut gjennom disse. Øynene kan da føles fuktige og rennende, selv om de egentlig er tørre.

Da holder det ikke å fylle på med enda mer væske i form av vanlige øyedråper med tåreerstatning. Det blir som å fylle vann i en hullete bøtte, og du vil fortsette å være trøtt i øynene. For å bli kvitt problemet mer trøtte øyne, må du i stedet behandle det ustabile, ødelagte ytterste laget på øyets overflate. Da kan øyedråper eller øyespray som inneholder såkalte lipider (som Tearsagain) hjelpe.

Lipider finnes naturlig i øyets tårer og hjelper blant annet til med å holde på fuktigheten. Tearsagain tilfører ekstra lipider som bidrar til å bevare fuktigheten i øyet ved å redusere fordampningen. Du kan lese mer om hvordan øyeprodukter med lipider kan hjelpe ved tørre, trøtte øyne her.

Sjekk tårevæskens kvalitet og sammensetning

Tårevæsken, eller tårer, består av tre hoveddeler: Vann, proteiner og et beskyttende lipidlager som dekker det ytre laget av tårefilmen. I mange tilfeller blir øynene tørre av at tårevæsken i øyet har feil sammensetning. Da fester ikke tårefilmen seg ordentlig til øyets overflate, men renner i stedet ned og bort. Resultatet blir tørre øyne, som kan føles trøtte og overanstrengte. Også når dette er tilfellet kan øyeprodukter med lipider hjelpe.

 

Hvil øynene og ta pauser

Når vi ser på en skjerm, blunker vi ikke like ofte som vanlig. Skjermen er dessuten relativt nærme øynene, slik at de må jobbe litt ekstra for å fokusere. Dette gjør at øynene lett blir trøtte. For å unngå at øynene blir overanstrengte, bør du med jevne mellomrom løfte blikket bort fra skjermen og fokusere på noe litt lenger borte.

Prøv også å organisere arbeidsdagen din slik at du innimellom kan ta korte pauser fra dataskjermen. Se ut av vinduet eller kikk utover kontoret. Da får musklene i øyet en liten pause, og øynene får litt hvile. Du kan for eksempel ta et kvarter pause fra datamaskinen annenhver time.

En annen grei huskeregel er 20-20-20-regelen, som innebærer at du hvert 20. minutt fester blikket på noe 20 meter unna i minst 20 sekunder.

 

Ha riktig belysning på arbeidsplassen

Jobber du i et lyst eller solbelyst rom? Da øker risikoen for overanstrengte øyne. Prøv derfor å skjerme arbeidsplassen fra direkte sollys og skap et jevnt, behagelig lys rundt deg. Lyset er nemlig viktig for hvor mye energi øyet må legge i å fokusere. Øyet må jobbe mer i omgivelser med sterkt lys og blending, noe som gjør at de kan bli overanstrengte. Unngå derfor kontorbelysning som blender deg samt lys eller gjenskinn fra blanke overflater eller dataskjermer.

 

Vet du ikke om du er blendet eller ikke?

Dersom du sitter lenge foran en dataskjerm, er det lett å venne seg til et visst lys – også dersom det ikke er bra. Test ved å plassere hånden i pannen som en caps. Dersom det føles mer behagelig for øynene, så blir du sannsynligvis blendet.

Øynene må også anstrenge seg mer når det er lite lys. Jo mørkere det er, desto mer vides pupillene ut for å ta inn så mye lys som mulig. Dette kan føre til at øyet og musklene i øyet blir trøtte, så sørg for å alltid ha god belysning rundt deg.

 

Tilpass arbeidsstillingen og ergonomi

Sørg for å tilpasse arbeidsplassen så du har bra holdning, riktig høyde på stolen og passe stor avstand til skjermen. For de fleste er 60 centimeter den ideelle avstanden, men prøv deg frem så du finner den avstanden som passer for deg. Pass også på at skjermen er i øyehøyde eller litt lavere. Dette tester du ved å sitte med rett nakke og rette blikket rett frem mot skjermen. Senk blikket uten å bøye nakken. Dersom skjermens høyde er riktig innstilt, skal blikket ditt nå havne midt på skjermen. Forsøk å skifte arbeidsstilling innimellom, for eksempel ved å stå mens du snakker i telefonen eller når du prater med en kollega.

 

Bruk riktig dataskjerm

Hvis du har en eldre dataskjerm, kan det hjelpe å bytte til en ny, høyoppløst skjerm. Sørg også for å justere den så bokstavene er passe store og kontrasten mellom bokstavenes farge og bakgrunnen er god. Mørk tekst mot hvit bakgrunn er best for å motvirke trøtte øyne. Ved å optimalisere skjermen og skjermens innstillinger, kan du ganske enkelt redusere risikoen for belastning i øyet.

 

Blunk og rull med øynene

Når du sitter foran en skjerm, uansett om det er en dataskjerm eller telefon, blunker du ikke like ofte som ellers. Vær oppmerksom på dette! Du bør blunke rundt 25 ganger per minutt for å holde øynene i form. Blunk derfor ofte slik at du frisker opp og fukter øynene dine. Du kan også lukke og rulle med øynene for å smøre dem og hornhinnen skikkelig.

Øyedråper mot trøtte øyne

Iblant trenger øyet litt hjelp for å bli kvitt plagene, og som tidligere nevnt er tørre øyne ofte årsaken til at øynene føles trøtte og sandete. For åtte av ti personer skyldes tørre øyne at øyets ytterste fuktighetsbevarende fettlag, lipidlaget, er skadet og slipper ut for mye fuktighet. Da kan Tearsagain lipidspray eller øyedråper hjelpe. Klikk her for å lese mer om hvordan det fungerer og når du skal bruke lipidspray eller øyedråper.