Rennende øyne – hvorfor renner øynene og hva gjør du med det?

Det er helt normalt at øynene renner litt iblant, ikke minst når det blåser og er kaldt ute. Men for noen kan det bli mange tårer, og dette oppleves ofte som irriterende og problematisk. Og har man kronisk rennende øyne, også innendørs, kan man ha behov for hjelp av en øyespesialist for å få riktig behandling. Rennende øyne er vanligst hos eldre, men forekommer i alle aldersgrupper, ikke minst blant dem som jobber mye foran dataskjermen. Paradoksalt nok er ofte årsaken til plagene at du har tørre øyne.

Hvorfor renner øynene?

Det er ikke farlig å ha rennende øyne, men det kan være ganske irriterende, og det kan også påvirke hverdagen. Rennende øyne er et ganske vanlig problem, og det kan ha mange forskjellige årsaker. Det kan for eksempel skyldes at du har rusk i øyet, som gjør at det dannes tårer. Da hjelper tårene øyet med å transportere fremmedlegemer bort.

Øynene kan også bli rennende hvis du befinner deg i et støvete eller røykfullt miljø over tid. Tårene er rett og slett øyets beskyttende hinne mot omverdenen, men hvis øynene dine renner av tilsynelatende ukjent grunn, kan det være lurt å finne ut hva problemet skyldes.

En øyespesialist kan ofte hjelpe deg med behandling som passer for deg.

Vanlige grunner til rennende øyne

De vanligste grunnene til rennende øynene er enten at tårekanalene, som skal hjelpe til med å drenere bort overflødige tårer, er tett eller at det dannes mer tårevæske enn normalt.

Det kan være en konsekvens av blant annet tørre øyne, feil i tårevæskens sammensetning, bindehinnekatarr (øyekatarr), allergier eller øyelokkbetennelse.

 

Rennende øyne er ofte tørre

Når øynene er tørre, produserer kroppen tårevæske for å smøre og fukte øyet. Dersom øyet fungerer normalt, fuktes det igjen på denne måten, uten at det renner.

Men dersom tørrheten skyldes at øyet har problemer med å bevare fuktigheten, noe som er veldig vanlig, renner det. Dette skyldes blant annet at øyets ytterste lag, det såkalte lipidlaget, som lukker fuktigheten inne, er ødelagt og lekker.

Lipidlaget består av fettpartikler, som kalles lipider. De ligger aller lengst ute i øyets tårefilm. Når det er for få lipider, eller de er av dårlig kvalitet, dannes det mikroskopiske sprekker i lipidlaget. Gjennom disse lekker tårevæsken ut og fordamper. Resultatet blir at øynene renner.

Hvis du har tørre øyne, holder det derfor ofte ikke å fylle på med væske i form av øyedråper som kun inneholder tåreerstatning. Det blir litt som å fylle på vann i en bøtte med hull. I stedet må du hjelpe lipidlaget med å holde på væsken, og til dette trenger du øyedråper eller øyespray som tilfører lipider, slik som Tearsagain lipidspay.

Tearsagain tilfører ekstra lipider, som bidrar til å holde på fuktigheten i øyet ved å redusere fordamping. Du kan lese mer om hvordan lipidspray hjelper ved rennende øyne her.

 

– Rennende øyne på grunn av allergi

Også allergi kan gi røde og rennende øyne. Allergier kan oppstå gjennom hele livet, i forbindelse med at kroppen forandres. Underliggende allergier kan også blusse opp når du bytter miljø. Dersom du opplever at øynene blir rennende og røde når du for eksempel endrer arbeidsmiljø eller bosted, bør du derfor undersøke om du har allergier som du kanskje ikke kjente til tidligere. Allergier kan også utløses av at noen i nærheten av deg skaffer seg et nytt kjæledyr.

 

– Øyelokksbetennelse

Øyelokksbetennelse, også kalt blefaritt, kan også føre til rennende og røde øyne. Betennelsen i seg selv er som oftest helt ufarlig, men den kan gi besvær i form av rødhet, hovne øyenlokk, kløe og økt tårestrøm. Betennelsen gjør at de små fettproduserende kjertlene som sitter i øyelokkskanten, såkalte meibomske kjertler, tilstoppes.

Når kjertlene er tilstoppet, fungerer ikke øyets smøring som det skal, og dette fører til at øyelokkskantene blir enda mer irriterte og tiltrekker seg bakterier som igjen forverrer tilstanden.

Du kan lindre plagene ved å fukte øyelokkene med bomullspads fuktet med BlephaCura, vårt rengjøringsprodukt for lindring og behandling av øyelokksbetennelse.

Les mer om symptomer og behandling av blefaritt her.

 

– Konjunktivitt

En annen årsak til rennende øyne er konjunktivitt, eller øyekatarr som det ofte kalles. Enkelte forklart er det en irritasjon eller infeksjon i den hvite delen av øyet, bindehinnen (konjunktiva). Dette kan utløses av virus, bakterier, allergier, rusk i øyet eller kjemikalier. Ved konjunktivitt blir øyet ofte kraftig rødt og vått eller væskende. Dersom du får disse symptomene, bør du kontakte legen for undersøkelse og behandling.

 

Andre grunner til rennende øyne

Innovervendte øyelokk

Når det nedre øyelokket og øyevippene vender innover, kalles det entropion. Det innebærer at øyelokkets kanter og øyevippene gnir seg mot overflaten av øyet, noe som irriterer øynet og kan forårsake røde øyne og tårer. Entropion er mest vanlig hos eldre og forekommer hovedsakelig på grunn av svakhet i øyelokkvev og hudsykdommer. Yngre mennesker kan imidlertid også få dette i forbindelse med brannskader og kronisk betennelse i øyet.

 

Øyelokk vendt utover

Øyelokket kan også vende utover. Dette kalles ektropion. Som oftest er det det nedre øyelokket som vender utover, og dette gjør at øyet renner. Ektropion er ufarlig i seg selv, men det kan føre til andre plager som blefaritt eller betennelse i øyets bindehinne, som gir røde øyne og irritasjon.

Hvem får rennende øyne?

Plager med stadig rennende øyne rammer først og fremst eldre. Med økt alder blir nemlig kvaliteten på tårevæsken dårligere, hvilket svekker øyets evne til å beholde sin naturlige fuktighet. Da må øyet gå på høygir for å produsere ny tårevæske, og dette kan i mange tilfeller føre til at øynene renner.

Behandling av rennende øyne

Det er ikke alltid nødvendig å behandle rennende øyne. Det kommer an på hvor alvorlig problemet er og ikke minst hva som er årsaken. Kontakt derfor en øyelege eller ditt legekontor hvis du tror at du trenger behandling

Øyedråper mot rennende øyne?

Ofte renner øyet fordi det er tørt. Når dette er tilfellet, er det bra å bruke et øyeprodukt som inneholder lipider, slik som Tearsagain lipidspray. Disse produktene reduserer fordamping fra øyet og kan kjøpes reseptfritt på apoteket og hos utvalgte optikere.

 

Hvilke øyedråper er best mot rennende øyne?

Svaret avhenger av hvorfor øynene renner, men dersom de renner fordi de er tørre, kan øyedråper og spray som inneholder lipider hjelpe for å forbedre øyets evne til å holde på fuktighet. Da kan Tearsagain lipidspray være et godt valg. Klikk her dersom du vil vite mer om hvordan Tearsagain fungerer og hvordan den hjelper mot rennende øyne.