Irritasjon i øyet – slik tar du vare på røde, irriterte øyne

Har du røde øyne? Røde, irriterte øyne er et vanlig problem og det kan ha mange forskjellige årsaker. I de fleste tilfeller skyldes rødheten at blodkar i det hvite i øyet har utvidet seg eller sprukket. Da blir øynene røde og irriterte, og du kan våkne med gjenklistrede øyne. Dersom et blodkar har sprukket, vil du se et blodrødt område i øyets hvite. Lenger nede kan du lese om hva du selv kan gjøre for å redusere irritasjon, rødhet og hevelse.

Hvorfor får man røde øyne?

Røde øyne kan oppstå av flere grunner – allergi, rusk i øyet, øyebetennelse og tørre øyne. Den vanligste grunnen til at øyet blir rødt er at et eller flere blodkar i øyets bindehinne sprekker eller utvider seg, men en betennelse i øyet eller en overfladisk blødning kan også føre til rødt øye. Du kan også få røde øyne hvis du får sti på øyet eller en infeksjon på grunn av virus eller bakterier.

Røde øyne kan være tørre øyne

Øyne kan lett bli irriterte og røde hvis de er tørre. Ofte skyldes dette at den såkalte tårefilmen, som er fuktlaget ytterst i øyet, er i ubalanse. Rødhet kan også oppstå når de såkalte meibomske kjertlene, som tilfører et fettlag i tårefilmen, ikke smører øyet ordentlig. Da oppstår friksjon mellom øyet og innsiden av øyelokket, og dette irriterer øyets overflate slik at kløe, svie og rødhet oppstår. Du kan lese mer om hvordan du behandler tørre øyne her.

Andre grunner til røde øyne:

 • Øyebetennelse, konjunktivitt, bindehinnekatarr eller øyekatarr
 • Betennelse i kanten av øyelokket
 • Tørre øyne som ikke behandles
 • Øyeplager som følge av allergier
 • Rusk i øyet
 • Irritasjon på grunn av vind, røyk eller kosmetikk
 • Sti på øyet
 • Kontaktlinser

Hvis et overfladisk kar i øyet sprekker, kan det se ganske dramatisk ut. Øyet kan bli veldig rødt. Dette kan forårsakes av alt fra hoste til fysisk anstrengelse eller en skade på øyet. I de fleste tilfeller er det imidlertid helt ufarlig, og synet påvirkes ikke. Blødningen forsvinner av seg selv i løpet av omtrent to uker.

Øyebetennelse (konjunktivitt)

Røde øyne eller kløe er ofte det første tegnet på en betennelse i øyet. Ofte utløses betennelsen av en forkjølelse. Når du har øyebetennelse, dannes det ofte verk på øyelokkskanten, og dette gjør at du kan våkne med gjenklistrede øyne.

Øyebetennelse innebærer at du har fått en betennelse på øyets bindehinne. I de fleste tilfeller er det et virus som forårsaker betennelsen, men også allergier og bakterier kan være grunnen.

 

Hva kan man gjøre for å redusere plagene?

For å redusere plagene, kan du vaske øyelokk og øyevipper med bomullspads og lunkent vann et par ganger om dagen. Det finnes også reseptfrie legemidler og produkter, slik som BlephaCura, som lindrer plagene.

Røde øyne på grunn av virus og infeksjon

Dersom øyebetennelsen er forårsaket av et virus, går det over av deg selv i løpet av fem til ti dager. Selv bakterielle øyebetennelser forsvinner vanligvis av seg selv innen to uker. Iblant er det likevel behov for å behandle bakterielle betennelser med antibiotika.

Ofte skyldes røde øyne som renner en virusinfeksjon, og det er ikke uvanlig at en forkjølelse er den utløsende faktoren. Infeksjonen starter som regel i ett øye, men ofte blir begge øynene smittet i løpet av få dager. I de fleste tilfeller går symptomene over av seg selv, slik at du ikke trenger noen behandling.

Øyelokksbetennelse (Blefaritt)

Røde øyne kan oppstå på grunn av en betennelse i det øvre eller nedre øyelokkets kanter.

Symptomer på øyelokksbetennelse:

 • Røde øyne og røde, hovne øyelokkskanter
 • Det klør og er sårt i øyet
 • Det oppstår skorper i øyevippene

 

Hva gjør man for å redusere plagene?

For mange er plagene tilbakevendende og behandlingen kan trekke ut, men det er flere ting du kan gjøre for å minske plagene og forhindre at de oppstår. Det viktigste er å rengjøre øyelokkskantene regelmessig, men også massasje og varmebehandling av øyelokkene er en viktig del av behandlingen.

Øyelokksbetennelse kalles også blefaritt. Du kan lære mer om symptomer og behandling av tilstanden her.

Sti på øyet

Dersom du får en sti på øyet, kan den skrape mot øyet og gjøre at øyelokket blir rødt, hovent og ømt. En sti er en talgkjertel som blir betent, og den forsvinner som oftest i løpet av noen uker ved at den sprekker.

 

Hva gjør man for å redusere plagene?

Det finnes flere måter å behandle en sti på. Prøv å massere øyelokket med en varm, fuktig kompress eller bomullspad. Det finnes også reseptfrie øyesalver som kan lindre når det skraper.

Allergier

Ofte skyldes røde øyne allergier mot for eksempel pollen, støv, midd og pelsdyr.

Allergier forårsaker vanligvis følgende øyeproblemer og symptomer:

 • Kløe i øynene
 • Røde øyne
 • Rennende øyne

 

Hva gjør man for å redusere plagene?

Hvis du har muligheten, bør du unngå omgivelser der du utsettes for det du er allergisk mot. Det finnes også en rekke reseptfrie legemidler mot allergiske øyeplager.

Røde øyne av kontaktlinser

Hvis du bruker kontaktlinser, kan det oppstå irritasjon i øynene hvis du har hatt linsene i for lenge. Vanligvis ligger det ingen alvorlig infeksjon til grunn og det holder som regel å ta ut linsene og sette i nye når plagene har gitt seg. Likevel vil linsebruk føre til økt risiko for infeksjon på hornhinnen (keratitt).

Dersom dine øyeplager skyldes at du har fått rusk eller bakterier i øyet, kan du reduseres plagene ved hjelp av øyedråper eller øyesalve. Du bør kontakte en optiker dersom du får mer alvorlige plager, som at synet påvirkes eller det dannes sti på øyet.

Iritt eller regnbuehinnnebetennelse

Iritt eller regnbuehinnnebetennelse, kan føre til verkende, rødt øye, lysømfintlighet, økt tårestrøm og moderat synshemming. Hvis du mistenker at du lider av iritt, bør du kontakte legen for diagnose og behandling.

Når skal du oppsøke helsevesenet?

De fleste som får røde øyne, har ikke behov for legebehandling. Plagene går som regel over av seg selv. Dersom du har hatt plager i lengre tid, og disse ikke går over til tross for egenbehandling, kan det imidlertid være en god idé å kontakte legekontoret. Ved røde øyne i kombinasjon med smerte og nedsatt syn, bør du alltid søke hjelp med en gang.