Sviende og kløende øyne – dette gjør du når det svir i øyet

Hvorfor svir det i øyet, og hva kan du gjøre med det? Her kan du lære mer om hvorfor det svir og klør i øyet, og hva du selv kan gjøre for å redusere plagene.

Først og fremst: Hvorfor svir det i øyet?

Det finnes selvfølgelig mange ulike årsaker til svie i og rift på øyet. Du kan også oppleve at øyenlokkene svir eller at øynene klør og føles sandete.

En vanlig grunn til at øynene svir, blir såre og føles sandete er at de er tørre. Dette kan blant annet skyldes miljøet du oppholder deg i.

Noen av oss sitter for eksempel mye av dagen foran dataskjermen i et tørt, oppvarmet kontormiljø, og vel hjemme tilbringer vi enda mer tid foran TV, telefon, nettbrett og datamaskin. Det tørre miljøet i kombinasjon med at vi tvinger øyet til å fokusere på ett og samme sted i lengre tid, gjør at øynene blir tørre, følsomme og irriterte. Spesielt gjelder dette i kalde og vindfulle årstider.

Det finnes flere grunner til såre øyne. Det kan blant annet skyldes:

  • Rusk i øyet som irriterer innsiden av øyelokket. Dersom du ikke får bort rusket, kan du få en betennelse, som kan gjøre øyet sandete og sviende.
  • Luftforurensing kan også føre til tørre øyne, rift og svie.
  • Feil arbeidsbelysning og langvarig arbeid foran dataskjermen kan gjøre øynene irriterte.
  • At du oppholder deg i støvete og røykfulle omgivelser.
  • Problemer i forbindelse med bruk av kontaktlinser.
  • Betennelse på hornhinnen, regnbuehinnebetennelse og grønn stær.

Hvem kan få sviende, sandete øyne og rifter?

Det avhenger naturligvis av grunnen til problemene, men mange nordmenn har problemer med tørre øyne. Dette kan føre til rift og svie i øynene. Plagene er vanligere jo eldre du er. I tillegg opplever mange som jobber på kontor symptomer på tørre øyne, slik som kløende øyne, svie og rifter.

Behandling av svie i og rift på øyet

Hvis problemet skyldes at du har tørre øyne, noe som er ganske vanlig, må det fuktes igjen. Ofte holder det ikke med vanlige øyedråper med tåreerstatning, for i de fleste tilfeller blir øynene tørre på grunn av at deres evne til å bevare den naturlige fuktigheten er nedsatt. Dette skyldes at det tynne fettlaget som ligger ytterst på øyet (kalt lipidlaget), som normalt holder på fuktigheten, er skadet. Dette gjør at fuktigheten fordamper og øyet blir tørt.

For hele åtte av ti personer er dette årsaken til tørre øyne.

For å få bukt med problemet, må du hjelpe øynene med å bevare væsken i stedet for å fylle på med mer i form av vanlige øyedråper og tåreerstatning. I disse tilfellene bør du bruke øyeprodukter som løser problemet i lipidlaget. Hvis du bare tilfører væske, blir det som å fylle vann i en bøtte full av hull. Det renner bare ut, og øyet fortsetter å være tørt.

Du kan lese mer om Tearsagain lipidspray her.

Andre alternativer

I tillegg til behandling mot tørre øyne, finnes det flere ting du kan gjøre for å redusere plagene med svie og rift på øynene:

  • Ikke opphold deg i omgivelser som forverrer plagene, slik som støvete, røykfylte, trekkfulle og tørre arbeidsmiljøer.
  • Unngå sterk sol og vind. Bruk eventuelt briller eller solbriller av høy kvalitet.
  • Dersom du har gammel dataskjerm, bør du bytte til en nyere som har høyere oppløsning og er flimmerfri.
  • La øyne hvile. Når du jobber lenge foran dataskjermen, minsker blunkefrekvensen. Husk å blunke og ta pauser med jevne mellomrom så øynene får hvile.

Øyedråper mot kløende øyne?

Dersom du har midlertidige problemer, kan øyedråper med tåreerstatning bidra til å fukte og smøre overflaten av øyet. Hvis du har problemer over tid, bør du derimot kontakte en øyelege eller optiker for å finne ut av problemet. Du kan også bruke Tearsagain lipidspray for å hjelpe øyet med å bevare sin naturlige fuktighet.

Les mer om hvordan Tearsagain lipidspray hjelper deg med å behandle tørre, sandete og rennende øyne her.