Pass på øynene når du soler deg eller seiler

Hvem elsker ikke sommeren? Vi valfarter til strendene og soler oss som om vi aldri før hadde sett solen. Mange nordmenn drar også til sjøs for å dyrke sin pasjon for seiling og vannsport. Uten de riktige solbrillene på havet kan man oppleve såkalte ”sveiseøyne”.

Hva er ”sveiseøyne”?

Sveiseøyne, seilerøyne eller snøblindhet, kjært barn har mange navn, oppstår fordi øynene blir utsatt for en dobbel dose ultrafiolett lys. Solens stråler reflekteres i vannoverflaten (eller i snøen) og forårsaker smerter i øynene, grusfornemmelser og lysskyhet.

Symptomene kommer dessverre først noen timer etter at man har vært utsatt for solens stråler, og mange oppdager først skaden når den har skjedd. Det er derfor viktig å forebygge lidelsen ved å bruke beskyttelsesbriller (under sveising) og solbriller når man står på ski eller er på sjøen.

Behandling av ”sveiseøyne”

Ubehaget og smertene forsvinner av seg selv i løpet av 12-24 timer, men kan også lindres ved hjelp av øyesalve, smertestillende medisin eller et kaldt, vått omslag over lukkede øyne. Det er også en god idé å oppholde seg i et mørkt rom slik at øynene får tid til å slappe av og hele.

I tillegg til å benytte ordentlige solbriller kan det være smart å ha en øyespray med i strandtasken eller seilbåten. Denne er med på å lindre og fukte øynene etter en deilig dag på eller ved vannet.