Fargblind

Fargeblindhet (Dyschromatopsia) forklart. Test deg selv her

Fargeblindhet (lat. Dyschromatopsia) er en arvelig sykdom som påvirker øynenes evne til å skille mellom spesifikke farger. Lidelsen er ikke ensbetydende med at du er blind, eller at du kun opplever verden i svart/hvitt, men medfører at du ikke kan se to eller flere farger når disse opptrer sammen.

Den vanligste formen for fargeblindhet er varianten hvor man er blind for rød-grønn, men det finnes også sjeldnere fargekombinasjoner som mennesker ikke kan se, for eksempel gul-blå. Aller sjeldnest og nesten aldri sett, er formen hvor man er fullstendig fargeblind.

Arvelig fargeblindhet er mer fremtredende hos menn enn kvinner. Amerikanske undersøkelser har vist at opptil 8 % av menn opplever fargeblindhet, blant kvinnene er andelen mindre enn 1 %.

Fargeblindhet kan også oppstå som følge av andre sykdommer, blant annet Parkinsons og grå stær, eller som en bivirkning av medisininntak. Det er eksempelvis et kjent faktum at visse typer epilepsimedisin kan resultere i fargeblindhet.

Typer av fargeblindhet

Som nevnt ovenfor er den vanligste formen for fargeblindhet rødgrønn fargeblindhet. I følge Wikipedia finnes det følgende typer av fargeblindhet:

Anormal trikomasi/trikomatopsi (kalles også fargesvakhet)

 • Protanomali – Rødsvakhet (1 % av alle menn)
 • Deuteranomali – Grønnsvakhet (5 % av alle menn)

Dikromasi/dikromatopsi (fargeblindhet)

 • Protanopi – Rødblindhet (1% av alle menn)
 • Deuteranopi – Grønnblindhet (1% av alle menn)
 • Tritanopi – Blåblindhet (forekommer uhyre sjelden)
 • Akromatopsi – Fullstendig fargeblind (forekommer uhyre sjelden)

Eksempler på fargeblindhet

Nedenfor har vi samlet noen forskjellige eksempler på hvordan en fargeblind person ser Googles logo og Andy Warhols verdenskjente maleri av Marilyn Monroe. Eksemplene viser hvordan en person med normalt syn ser logoen og maleriet sammenlignet med en fargeblind person.

googlelogo-fargblind warhol-marilyn-monroe-fargblind

Fargeblindhet – Diagnostisering

Lidelsen diagnostiseres av øyelegen ved hjelp av en simpel visuell test som kalles Ishiharas fargetest. Denne består av 24 skiver/bilder som alle ”skjuler” et motiv eller tall. Under kan du se et par eksempler fra testen. Klikk på bildene for å åpne galleriet og se om du kan tyde dem alle sammen.

Fargeblindhet – Behandling

Bortsett fra operasjon for grå stær finnes det ingen kjent behandling for pasienter som lider av fargeblindhet. Til gjengjeld kan man lære seg mønstre slik at man får en bedre fornemmelse av farger, for eksempel ved trafikklys.

Pass på øynene når du soler deg eller seiler

Pass på øynene når du soler deg eller seiler

Hvem elsker ikke sommeren? Vi valfarter til strendene og soler oss som om vi aldri før hadde sett solen. Mange nordmenn drar også til sjøs for å dyrke sin pasjon for seiling og vannsport. Uten de riktige solbrillene på havet kan man oppleve såkalte ”sveiseøyne”.

Hva er ”sveiseøyne”?

Sveiseøyne, seilerøyne eller snøblindhet, kjært barn har mange navn, oppstår fordi øynene blir utsatt for en dobbel dose ultrafiolett lys. Solens stråler reflekteres i vannoverflaten (eller i snøen) og forårsaker smerter i øynene, grusfornemmelser og lysskyhet.

Symptomene kommer dessverre først noen timer etter at man har vært utsatt for solens stråler, og mange oppdager først skaden når den har skjedd. Det er derfor viktig å forebygge lidelsen ved å bruke beskyttelsesbriller (under sveising) og solbriller når man står på ski eller er på sjøen.

Behandling av ”sveiseøyne”

Ubehaget og smertene forsvinner av seg selv i løpet av 12-24 timer, men kan også lindres ved hjelp av øyesalve, smertestillende medisin eller et kaldt, vått omslag over lukkede øyne. Det er også en god idé å oppholde seg i et mørkt rom slik at øynene får tid til å slappe av og hele.

I tillegg til å benytte ordentlige solbriller kan det være smart å ha en øyespray med i strandtasken eller seilbåten. Denne er med på å lindre og fukte øynene etter en deilig dag på eller ved vannet.

Får du trøtte eller irriterte øyne når du kjører bil?

Får du trøtte eller irriterte øyne når du kjører bil?

Mange nordmenn benytter ferien på hyggelige bilferier gjennom Europa. Når man sitter bak rattet gjennom lengre tid påvirkes øynene og de fleste vil nok kunne nikke gjenkjennende til den ”grusede” følelsen man får i øynene. Dette skyldes overanstrengelse av øynene som tørker ut, og symptomene oppstår av flere forskjellige årsaker.

Oftest blir luften i bilen ”dårlig”, airconditionen kjører for fullt med masser av trekk på øynene og det varierende lysinnfallet i bilen medfører at øynene kommer på overarbeid. Dersom man ikke er oppmerksom på symptomene kan dette få fatale følger.

Friske øyne under hele kjøreturen

Vi har samlet noen gode råd til hvordan å holde øynene dine friske og skarpe under hele kjøreturen.

 • Drikk rikelig med vann mens du kjører.
 • Bruk solbriller om solen skinner. De er med på å redusere speilingen fra veien.
 • Spis mat med høyt vanninnhold.
 • Unngå å sitte bak rattet i mer enn fire timer om gangen.
 • Ta et ekstra stopp en gang i blant og mosjoner øynene ved å kikke på ting i ulik avstand.
 • Ha en øyespray tilgjengelig i hanskerommet. Det gir mulighet for å kunne fukte øynene under de lange kjøreturene.

Og når dere endelig er fremme, ønsker vi dere en riktig god ferie.

8 fantastiske fakta om øynene dine

8 fantastiske fakta om øynene dine

Menneskets øye og synet vårt er en fantastisk ting, men noe de fleste tar for gitt. I virkeligheten er imidlertid synet en utrolig kompleks og fascinerende sans som har utviklet seg over millioner av år. Nedenfor har vi samlet noen morsomme fakta om menneskets øye som du muligvis ikke kjente til.

 

1. Øyenfargen din styres av melaninmengden i iris?
Brune øyne har mer melanin (mørkebrun pigment) i deres iris. Blå øyne har mindre melanin, noe som gjør at kollagen (som er blått) kan skinne igjennom. Kun 2 % av jordens befolkning har naturlig grønne øyne.

 

2. Hvis du har blå øyne så deler du samme forfader med alle andre blåøyde personer i verden.
Den aller første personen med blå øyne antas å ha levd for mellom 6000-10.000 år siden. Før dette hadde alle mennesker brune øyne.

 

3. Øynene dine inneholder ca. 107 millioner lysfølsomme celler.
7 millioner ”tapper” hjelper deg med å se farger og detaljer, mens 100 millioner celler, også kalt ”staver”, hjelper deg med å se bedre i mørke.

 

4. 20/20-syn betyr at synet ditt er helt normalt?
Øyeleger har besluttet hva normalt seende mennesker skal kunne se på en tavle 20 fot unna (i Norge svarer det til 6 meter og uttrykket kalles derfor 6/6).

 

5. Hvis du går med briller som vender alt opp-ned, så vil hjernen korrigere synet slik at du ser ”normalt”.
Selv om du ser ting på hodet i et par dager vil hjernen din tilpasse seg slik at du ser tingene på ”normalt” vis.

 

6. Du blunker i gjennomsnitt 17 ganger i minuttet, 14280 ganger i løpet av en 14 timers dag og 5,2 millioner ganger om året.
Du blunker mindre når du leser, noe som er grunnen til at øynene dine hurtigere blir trøtte. Du blunker mer mens du snakker.

 

7. Uttrykket ”et øyeblikk” stammer fra det faktum at øyets muskler er kroppens hurtigste.
Et blunk varer typisk i 100-150 millisekunder. Det er mulig å blunke fem ganger på ett sekund.

 

8. Du kan se ultrafiolett lys.
Alle mennesker kan se ultrafiolett lys, men på grunn av øyets linse filtreres dette lyset fra. Folk som får fjernet linsen ved operasjonelle inngrep kan se ultrafiolett lys etterpå.

 

Dersom du sitter på noen morsomme fakta om synet og menneskets øye hører vi gjerne fra deg. Du kan skrive en kommentar i feltet under denne artikkelen.

Computersyn kan koste deg penger, produktivitet og synet

Computersyn kan koste deg penger, produktivitet og synet

Dersom øynene dine sjenerer deg etter et par timer foran datamaskinen er du ikke alene.

Den stigende utbredelsen av data- og TV-skjermer betyr at mange nordmenn begynner å merke plager i form av tørre og irriterte øyne eller problemer med å fokusere.

På grunn av alle skjermene som omgir oss til daglig har computersyn (Computer Vision Syndrome, CVS) blitt en av de vanligste årsakene til at vi i dag oppsøker øyeleger.

Hvorfor oppstår computersyn?

Tårefilmen i øyet består av 99% vann og computersyn oppstår fordi blunkefrekvensen nedsettes kraftig når vi sitter foran skjermen, noe som igjen medfører at vannet i tårefilmen fordamper. Normalt blunker man 30 – 40 ganger i løpet av et minutt, men foran en skjerm er det ikke unormalt at denne frekvensen faller til 10-12 blunk i minuttet.

Symptomene inkluderer trøtte, brennende eller kløende øyne, sløret syn, hodepine, dårlig søvn og høyt stressnivå. Den gode nyheten er imidlertid at computersyn både kan forebygges og unngås ved å følge et par enkle forhåndsregler.

Dersom du følger rådene under så er du også med på å sikre dine øynes sunnhet:

 • Få en årlig øyeundersøkelse hos en profesjonell øyelege.
 • Drikk vann i løpet av dagen, helst mer enn to liter daglig.
 • Spis mat som er sunn for øynene (mørkegrønne bladgrønnsaker og mat med rikt innhold av Omega-3).
 • Dyrk mosjon og få frisk luft jevnlig.
 • Få nok søvn.
 • Mosjoner øyemuskulaturen ved å kikke deg omkring på ting som er tett på og langt borte. Gjør dette gjerne flere ganger i løpet av en time.
 • Åpne vinduet og få frisk luft inn i rommet (inneluften kan både være tørr og ”gammel”).
 • Slukk skarpe lys, særlig fluorescerende lys.